Obama style – Rasisme eller uskyldig morro?

Noen ganger rister jeg på hode over media, over folk og fe når det gjelder bruken av hva som er rasisme. En av de gangene var under Spellemannsprisen 2011, der Plumbo i en humoristisk setting var på scenen for å motta prisen for låten «Møkkamann» av Madcon. Vokalist Lars Erik Blokkhus mente låten hadde fått en ny mening og fleipet med ordet «mokkaman«. Hvilket hysteri på twitter, facebook og ikke minst i media etter denne «skandalen». Det hele var for meg ganske tydelig et mediaskapt «problem» i jakten på overskrifter.

Et nytt tilfellet av samme hysteri rundt en egentlig uskyldig spøk, er soldaten som la ut et bilde av seg selv med ansiktet dekket av gjørme på Facebook med bildetittelen «Obama style». Igjen er det sterke reaksjoner på dette, og det sprer seg på facebook, twitter og i media. Mange amerikanske medier reagerer også kraftig, og Huffington Post kaller det en skandale. Man trekker frem rasismekortet og gjør mye ut av seg.

Hva er det som egentlig er så rasistisk med dette bildet? Obama er mørk i huden, og hva så? Kan man av den grunn aldri trekke det frem i form av bilder, utspill eller lignende? I begge de nevnte tilfellene over, har utspillet en humoristisk undertone, med referanse til en kjent låt. Det er, etter mitt skjønn, ikke vært noen hensikt til å sette noen i dårlig lys, gjøre narr av noen eller på noen som helst annen måte sette «offeret» i forlegenhet. Man har enkelt og greit brukt kjennetegner ved den aktuelle personen, og slått av en vits med en kulturell referanse.

I det siste tilfellet kunne man også tatt samme feferanse til Gangnam Style, ved å holde to Friele kaffeposer opp, og kalle det Friele Style. Eller en iPhone  med navnet Apple Style. Det hadde man gjerne tålt, men kommer det hudfarge inn i bilde, da er det plutselig rasisme, uten at det er i nærheten av grunnlaget for vitsen, men heller en igjennkjennelsesfaktor for at humoren skal bli levende.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Blogg, Samfunn og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s